Sevärdheter i Svågadalen
Brännås sågen
I folkmun "spöksågen" Denna enramiga vattensåg byggdes 1879 och drevs fram till 1930-talet. Belägen vid vägen c:a 1 km söder om Brännås.
Gladbäcken
I folkmun "bäckehuvve" En botaniskt intressant ravin som visar oss Hälsinglands näst största källa vad gäller vattenmängd. Till synes från ingenstans, året runt, rinner friskt och klart vatten fram här. C:a 1 km v. om byn Västerstråsjö.
Gröntjärn
En trång dalgång omgiven av höga berg. Tjärnen med det gröna vattnet som har en nivåskillnad på 13 meter mellan högsta och lägsta nivå, saknar både in och utlopp. Här råder ett komplicerat samspel mellan yt och grundvatten. Växtplats för ovanliga växter som mosippan och getväpplingen. C:a 5 km. v. om byn Västerstråsjö. Bjuråker.
Hornberget - utsiktsplats
Efter en kraftig stigning kommer du till fots upp på berget med vidunderlig utsikt. Vid klart väder når ditt öga kanske ända till kusten c:a 5 mil bort.
Gravmyrberget - utsiktsplats
Uppe på berget får man njuta av den vackra utsikten, eventuellt göra upp en eld och kanske koka kaffe eller grilla en korv. Eldning sker endast på iordningställd eldplats och på egen risk.
Brättingsberget - utsiktsplats
Uppe på berget möts du av en välskött brandvaktsstuga och en fin utsikt över norra delen av Svågadalen.
Stråsjö kapell
Det ligger längs Stråsjöleden, en av de många pilgrimsleder som gick från östersjökusten till Nidarosdomen i Trondheim. Kapellet är öppet sommartid för besökare, handikappanpassad, och kan även hyras för mindre evenemang.
Lomtjärn
Ett av länets viktigaste urskogsartade område, skog som inte blivit påverkad av människan.
Stensjön
Urskogsartad miljö med dokumenterad brand- historik som går tillbaka till år 1320. Allt som allt har 27st skogs- bränder härjat i området. Här finns en levande tall som började växa år 1320 och är därmed Sveriges näst äldsta träd.